toepassingen

Over goede beeld- & geluid apparatuur valt veel te vertellen.

De mogelijke technieken dagen al gauw uit tot een gesprek over knoppen en lampjes of opsommen van interessante, Engelse afkortingen.

De exacte kennis van wat apparaten voor u kunnen betekenen is dan ook belangrijk, maar toch vooral om te bekijken wat dit daadwerkelijk toevoegt. Centraal staat dan ook wat u graag wilt, óf welke ontwikkelingen tegemoet komen aan datgene wat u graag ziet en hoort.

*stereo en/óf surround

Een veel gestelde vraag, maar hierop bestaat geen technisch antwoord. U kiest voor surround, als u houdt van films en muziek in cinema-opstelling. Daarnaast maakt u geen bezwaar tegen 5 luidsprekers en 1 subwoofer in uw woonkamer. 

(Want nee; surround met twee luidsprekers gaat gewoon niet.)
(en ja; met een goed surround systeem kan stereo op het mooiste niveau worden weergegeven.)

Stereo weergave is veelal de hoofdmoot, vooral omdat muziek in eerste instantie zo wordt vastgelegd. En op die manier luistert het ook het mooist. Wat overigens niet wegneemt dat we dit graag combineren met beeld.

*al die nieuwe dingen

Een beetje een dooddoener, maar onontkoombaar; de ontwikkelingen schrijden voort en zodoende verandert een en ander regelmatig. Of die veranderingen/ vernieuwingen ook gelijk zijn aan verbetering is vaak de vraag. Laten we zeggen dat we dat kritisch bekijken ;)

In elk geval zijn een paar van deze ontwikkelingen wel heel erg leuk, al dan niet ondertussen de standaard:

*netwerk audio 

Kortom: muziek afspelen van een harde schijf, over je [draadloos] netwerk. 

Met name gebruiksgemak en audiokwaliteit komen hiermee op een hoger niveau dan ooit. De iPad is daaraan mede debet. Netwerk audio bestaat gerust al langer dan dat, maar de intuïtieve bediening van de tablet maakt het een waar feestje.

Voor elke netwerk-installatie geldt dat we het geheel aanpakken, dus alle do's en dont's zijn voor ons bekend terrein.

*airplay

Diverse apparaten zijn ondertussen hiermee uitgerust. Als deze voorziening er in zit, betekent dit dat je er rechtstreeks naar toe kunt streamen vanuit iTunes of een IOS apparaat.

*Spotify, Tidal, Qobuz, TuneIn  [Que pasa?]

Alle bovengenoemde [bekende] namen, vertegenwoordigen verschillende manieren en kwaliteiten om muziek vanaf een internetverbinding af te spelen op je netwerk-apparaat. Tidal is sinds januari 2015 beschikbaar, lijkt heel erg op Spotify maar biedt dan een hogere resolutie [lees: hogere kwaliteit van het bron bestand]. Ik zou zeggen; doe je ding :))

*draaitafels

Staan aan het begin van de audio historie, maar zijn nu, meer dan ooit, een heel gewild apparaat voor het afspelen van je oud én nieuw vinyl. Plaatje gekocht? Heel vaak stoppen de makers een code in de verpakking, kun je hem ook nog eens downloaden. Hoe stoer is dat.

Moderne draaitafels zijn een lust voor het oog. Ze voegen echt iets toe aan je interieur!

*surround receiver

De huidige generatie surround receivers en processors zijn ware 'power-houses'. Ze zitten tjok vol met de laatste technieken en geven je beeld en geluid een 'boost'. En zoals ik al eerder zei: een beetje serieuze receiver kan ook stereo spelen. Ziggo decoder/ apple TV/ bluray speler/ playstation, noem het maar op, aansluiten en vervolgens is er een meer-kanaals belevenis van jewelste. 

*full led HD, 4K, 1080p, 3D, multi-hertz, ARC en meer van dat soort kreten:

Allemaal gerelateerd aan de televisie jongens. Er moeten stickers op geplakt die zoveel mogelijk logo's laten zien. [in elk geval meer dan de televisie ernaast]. Eigenlijk allemaal niet zo spannend. Een scherm moet goed beeld geven en ontwerp technisch passen bij je interieur, that's it!

*hoeveel watt en klasse van versterker:

Laat het los! Zou ik zeggen. Wattage van een versterker en luidspreker zegt weinig over de uiteindelijke prestatie of match.
Wat de hoeveelheid aan watt betreft:

  1. aan de versterker-zijde: liefst zo veel mogelijk, nee niet om lawaai te maken, maar om de aangesloten luidspreker zo mooi mogelijk te laten spelen. Rendement dus. Een hele mooie luidspreker met 'n shittie versterker ervoor gaat gewoon niet werken.
  2. aan de luidspreker zijde: maakt eigenlijk niet zo veel uit, het gaat niet om stadion speakers. Meer wattage luidspreker dan versterker is in elk geval precies verkeerd om. 
  3. klasse A-B-D etc. Zegt dus niets over de status. Laat je ervaring met het alfabet maar achterwege, het is geen gradering. Klasse D typeert simpelweg de gekozen techniek van de voeding. Deze laatste is overigens ondertussen de meest gebruikte. Gewoon omdat het efficiënt is, weinig warmte maakt, klein is én speelt als een tiere-lier. Er bestaan ook combinaties, dan wordt het een kwestie van luisteren:  "if it sounds better, it probably is better" :)
     

 * Bekabeling

Ja, daar wordt nogal het een en ander over beweert. In elk geval; een kabel gaat altijd ten koste van de overdracht, ofwel: hoe beter de kabel, hoe minder de overdracht wordt verstoord. Maar een matige set gaat niet beter klinken met dure kabels. 

 

...nog legio benamingen en onderwerpen onbesproken, ik weet, ik weet, maar als je meer vragen hebt, leg ik dat liever uit bij een kop koffie. Als het al überhaupt nodig is, want meestal laat ik je liever een mooi stukje muziek horen :)

 

Tot snel!

*helder • Dennis